16 juli 2013

Motionera med 5:2

Jag har testat det ett par gånger redan - att motionera under mina fastedagar. Det bör medges att det endast varit tennis som varit föremålet för min kardioentusiasm, och att min skicklighet i den sporten inte ligger på en nivå som gör att passen kan kallas hårdträning, men jag har inte märkt några problem med det hittills.

Igår fick jag en fråga om hur träning och 5:2-dieten passar ihop och jag lovade återkomma med ett svar. Det som jag har kunnat läsa mig till är att aktiviteter som hör ihop med att bränna fett, det vill säga högintesiv eller lågintensiv kardioträning, verkar fungera effektivare med 5:2. Man bränner helt enkelt mera fett under fasta än under normala omständigheter. Det är också orsaken till den vanliga rekommendationen att motionera innan frukost.

När det gäller styrketräning har jag inte hittat något direkt svar, annat än att det inte verkar vara skadligt att fasta under träning. Man hänvisar till en studie av Tunisiens fotbollslandslag under Ramadan 2008, där man inte såg några försämringar i snabbhet, styrka, vighet eller uthållighet under hela fastetiden. I och med att fotbollspelare också går på gym så kan man väl dra slutsatsen att fasta inte inverkar negativt.

Toppidrottare och sådana som vill maximera sina resultat - ja, där har jag inga råd att ge, men det verkar som att 5:2 inte ger någon boost i alla fall. Uppenbarligen kan man vara toppidrottare och fasta ändå, som en hel drös med muslimer bevisar årligen. Men hur det påverkar dig personligen är svårt att svara på.

Jag kommer dock att sätta in tennis, badminton och simning under mina fastedagar. Dels för att få tiden att gå (att bara sitta och tänka på hungern är inget vidare tidsfördriv), dels för att det faktiskt verkar som att det blir effektivare träning då.

1 kommentar:

  1. Hej, för dina musklers och allmänna hälsas skull vill jag komma med ett par råd som du säkert också tänkt på angående fasta och träning. Är ingen expert, men vågar påstå att jag läst och provat tillräckligt för att kunna uttala mig.

    Ät efter träningen (och ca. 100kcal också 1-2 h före träning)

    Under fastedagar tas energin från kroppen, inte mat/dryck, vilket betyder att både fett och muskler används som energikällor. Då man tränar ökar energikonsumtionen och också efter träningspasset har man ökad energiförbrukning och det som förbrukas är inte bara fett, utan också muskler. Det leder till att om man efter träning låter bli att äta får musklerna inte den näring de behöver och i ställer för att bli starkare blir de högst sannolikt svagare. Svagare/mindre muskler betyder lägre energiförbrukning i vila och det motsatta gäller också; starkare muskler = högre energiförbrukning i vila. För att öka kroppens egna energiförbrukning (vilket kan vara en bra idé för att nå ditt mål) är det viktigt att man får i sig rätt näringsämnen efter träning. Jag råder dig alltså att alltid äta dagens största måltid efter träning (om du vill ha lågkalori okokta måltidsidéer, så är t.ex. avocado-kikärt-gurka-sallad väldigt mättande och bra, innehåller protein, kolhydrater och bra fettet).

    Rekommenderar också att man äta lite före träningen, eftersom träningen ofta då går bättre, man orkar mera och energiförbrukningen ökar. Att träna under fastedagar är enligt mig en bra idé eftersom det håller en upptagen och humöret efter träningspasset antagligen är bättre än före träningen. Ett sista råd från mig är att dricka mycket vatten och te för att hålla mättnadskänslan och inte hamna kämpa med hungern lika mycket.

    Ps. blomkålspure kan du också göra genom att rosta blomkålen i ugn och sedan göra till puré med stavmixer, passar bra med rostad vitlök också.

    Pps. morot, kål, rödbeta (t.ex. rå riven), spenat, batat, frukter, zucchini, äggplanta etc passar ju alla bra i sallader ifall tomat & paprika börjar komma ut ur öronen :)

    SvaraRadera