01 augusti 2013

Gourmetmåltiderna har inletts

Kycklingfrikadeller i aromatisk buljong.
I dag åt jag äntligen den första riktigt goda måltiden under min tid som fastare. Riktigt god på det sätt att det fanns både tid, energi och möjlighet att fixa någonting speciellt. Tanken föddes redan under min fastedag i tisdags då jag kokade en thaiinspirerad kålsoppa som inte blev något vidare. Däremot blev spadet, eller buljongen, från soppan helt gudomligt - med inslag av citrongräs, ingefära, galangal, tamarind och andra liknande thaikryddor (men också mer kinesiska inslag som stjärnanis, kryddpeppar, kanel, spiskummin och sechuanpeppar).

Tanken föddes då på kycklingfrikadeller i den goda buljongen. I dag hade jag gott om tid för det och resultatet blev en utomordentligt god lunch på under 200 kilokalorier packad med smaker.

För den här måltiden för tre personer använde jag:
220 gram kycklingfärs
20 gram äggvita
20 gram skorpsmulor
1-3 vitlöksklyftor (jag gillar vitlök, så jag använde tre, men det är upp till dig)
3/4 tsk citrongräspasta
20 st korianderstjälkar (spar bladen till garnering)
Chiliflarn efter behag
Salt och peppar

Till kokning
1l buljong (för den här kryddningen i frikadellerna ha gärna en thaiinspirerad buljong - men både kryddningen och buljongen kan ändras efter behag).

Till efterstekning
10 g sesamfrön
10 g honung
½ dl buljong
Jag fick äntligen använda min köttkvarn.

1) Jag malde först färsen, men köper ni färdig kycklingfärs funkar det lika bra. Blanda sedan färsen med äggvita, skorpsmulor, pressad (eller hackad) vitlök, chili, hackade korianderstjälkar,citrongräs, salt och peppar.
2) Rulla små bollar av smeten och koka upp buljongen i en kastrull.
3) Sätt i frikadellerna i den kokande buljongen. Vrid ner värmen och låt sjuda. När frikadellerna flyter upp till ytan, låt dem sjuda ytterligare fem minuter, sedan är de klara.
4) För en snygg och god finish på frikadellerna, rosta sesamfröna i en stekpanna. När de fått färg tillsätter du honungen och lite av buljongen och sedan steker du av frikadellerna så att de drar åt sig av sesam-honungsblandningen och får en fin yta.
5) Sleva upp 2-3 dl i botten av en djup tallrik och placera sedan 6 stycken frikadeller. Toppa med lite extra sesamfrön från pannan och korianderblad.

Hela måltiden går på 500 kalorier. Ni kan välja om ni delar den på två eller tre, beroende på vilket skede av dagen det är. Då blir det alltså antingen 250 eller 167 kalorier per portion.

1 kommentar: